20 oktober: Appelfeest!

Alles over appels tijdens Appelfeest Groningen
Sap, cider, markt, films, knutsels, dr. Appel en meer op zondag 20 oktober 2019

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van de Biotoop in Haren de derde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Het vindt plaats aan Kerklaan 30 te Haren op het terrein van de Biotoop.

 

 

 Alvast een idee krijgen? Check hier het leuke filmpje dat Dagblad van het Noorden twee jaar geleden tijdens het Appelfeest maakte!

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staan de Sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Klik hier voor alle informatie.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Ontdek en proef bij Zummer Cider
Lokale ciderbrouwerij Zummer Cider heeft haar werklokaal in de ateliers van creatieve broedplaats Het Werk, die tevens aan het terrein van Toentje liggen. Tijdens het Appelfeest opent Zummer de deuren en kun je een kijkje in de keuken van deze cidermakerij krijgen. Daarnaast kun je om 13.00 en 15.00 uur een ciderproeverij bijwonen (kosten: 10 euro). Klik hier voor het verhaal achter Zummercider en hier om je meteen op te geven voor de proeverij.

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom erin je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren.

Appelmarkt
In de biotoop is een overdekte streekmarkt met ruim 15 kramen van o.a. Doggerland Craft Cider, Kwekerij de Baggelhof, Landschapsbeheer Groningen, Velt Groningen, Greendreamster,

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen aan de slag in de knutselkeet!

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de Gemeente Groningen,