18 oktober: Appelfeest!

Alles over appels tijdens Appelfeest Groningen:
sap, cider, markt, baksels, knutsels, appelknapzakroutes en meer op zondag 18 oktober 2020

Op zondag 18 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het voormalige terrein van de Suikerfabriek de vierde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Na aanmelding kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider.

Daarnaast is er van 11 – 17 uur een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Het Appelfeest vindt plaats aan de Suikerlaan 20 te Groningen op het terrein van de Oude Suikerunie. Parkeren kan achter het gebouw op de parkeerplaats, maar uiteraard moedigen we aan om op de fiets te komen!

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staat de Sappers klaar om met haar mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Klik hier voor alle informatie over de Sappers en hier om je aan te melden.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze in de winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Appelmarkt
In de Suiker Events is een overdekte streekmarkt met circa 15 lekkere en informatieve kramen van o.a. ZummerCider, De Ciderwinkel, Yammie Smith met jam, de Brouwbroeders, imker Jan van Maurik, Kwekerij de Baggelhof met fruitbomen en fruitstruiken, de Gemeente Groningen, de Pomologische Vereniging, het Noordelijk Zadennetwerk, Greendreamster en anderen.

Win een tuin make-over!
De aanhoudende droogte leidt tot hittestress en daarom is het goed om tuinen te vergroenen. De gemeente Groningen stimuleert dit volop en daarom organiseren wij een super vette winactie! Het is simpel, laat je gegevens achter in de regenton bij de gemeentekraam. Om 16.30 worden er uit de aanmeldingen twee winnaars getrokken die zowel een tuinadvies als gratis plantmateriaal à 500 euro winnen! De voorwaarde is dat je in de gemeente Groningen moet wonen en een tuin of balkon moet hebben die we voor en na de make-over mogen fotograferen/filmen.

Wildplukwandeling
Sanne Scheltena van Greendreamster houdt om 14 uur en om 16 uur een wildplukwandeling van een uur over het terrein. Je kunt je voor de wildplukwandeling alvast bij Sanne aanmelden. De kosten zijn 5 euro p.p.

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen aan de slag in de knutselkeet! Of melige selfies maken in de fotokeet.

De Wolkenfabriek ook open
Ook voor de inwendige mens zal er worden gezorgd: koffie en thee, appelbaksels en appelspelletjes ! In de Wolkenfabriek is zitplek voor 70 personen.

Op Safari met je Appelknapzak
Daarnaast kun je om 15 uur meedoen met de appelknapzakroute: dit is een wandeling door de Wolk en een Safari door de Vloeivelden. Je gaat op pad met een knapzak vol lekkers en een kaart met daarop de mooiste picknickplekjes, verrassende opdrachten en de absolute must sees van de vloeivelden. Aanmelden kan bij De Wolkenfabriek.

Smakenrad
Om het feest helemaal af te maken is er zelfs een restaurant in een reuzenrad! Deze staat opgesteld vlak naast de markt. Wil je een appelige draai maken? Kijk dan hier voor informatie!

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst, kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen.

Corona

We hebben een looproute door het gebouw gemaakt, waardoor bezoekers genoodzaakt worden om één kant op te lopen. Daarnaast wordt door middel van vlakken op de grond aangegeven hoeveel personen bij een kraam kunnen staan. Wij gaan ervan uit dat mensen met corona gerelateerde klachten niet naar het evenement zullen komen en dat bezoekers 1,5 meter afstand zullen bewaren.