20 oktober: Appelfeest!

Alles over appels tijdens Appelfeest Groningen:
sap, cider, markt, film, knutsels, dr. Appel en meer op zondag 20 oktober 2019

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van De Biotoop in Haren de derde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Na aanmelding kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider.

Daarnaast is er van 11 – 17 uur een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Het Appelfeest vindt plaats aan Kerklaan 30 te Haren op het terrein van De Biotoop. Parkeren op de parkeerplaats Hortus tegenover de ingang Biotoop.

Opening
Wethouder Chakor (gemeente Groningen) geeft om 11 uur op praktische wijze het startschot voor het Appelfeest. Vanaf dan is ook de markt geopend.

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staat sappers De Golden Raand klaar om met haar mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Klik hier voor alle informatie.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze in de winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Doggerland Craft Cider werkt op De Biotoop. Tijdens het Appelfeest openen zij hun deuren en kun je een kijkje in de keuken van deze bijzondere cidermakerij krijgen. Om 14 en 16 uur zijn er gratis rondleidingen.

Appelmarkt
In De Biotoop is een overdekte streekmarkt met circa 20 lekkere en informatieve kramen van o.a. ZummerCider, De Ciderwinkel, Yammie Smith met jam, de Zelfoogsttuin Haren, de Brouwbroeders, imker Jan van Maurik, Kwekerij de Baggelhof met fruitbomen en fruitstruiken, Landschapsbeheer Groningen, De Hortus, De Biotoopwinkel, de pomologen, Greendreamster en anderen.

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom erin je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren.

Operatie Steenbreek
De gemeente Groningen houdt een actie in het kader van Operatie Steenbreek naar het motto: tegel eruit, plantje erin! Voor het inleveren van een stoeptegel kun je gratis een appelbes-fruitstruik of een bloembollenpakket krijgen (zolang de voorraad strekt).

Wildpluk- en voedselboswandeling
Marin Leus van Groene Avonturen werkt op De Biotoop en houdt om 13 uur (volgeboekt) en om 15 uur een wildplukwandeling van een uur over het terrein. Van de verzamelde kruiden kun je na afloop wilde kruiden-appeldrankjes maken in de slowjuicer. Je kunt je voor de wildplukwandeling alvast bij Marin aanmelden. De kosten zijn 5 euro p.p.

Monique Wijn houdt om 12 uur een wandeling door het voedselbos bij de zelfpluktuin.

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen aan de slag in de knutselkeet! Of melige selfies maken in de fotokeet.

Biotoop Fleugel F
Ron en Gea, de beheerders van Fleugel F van Broedplaats Biotoop, zijn onze gastheer en -vrouw die dag. Zij zorgen ook voor de inwendige mens: koffie en thee, appeltaart en een speciaal voor deze dag gecreƫerde appel-soep! Zowel binnen als buiten zijn gezellige zitmogelijkheden.

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst, kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen.