Buurtmoestuin de Schans

01/10/2018

Dingena Visser en Wendy Idzenga, beide bewoonsters aan De Schans in de woonwijk De Linie, zijn met het plan gekomen om op een stukje grond van de gemeente Groningen moestuintjes te beginnen.  De gemeente Groningen was meteen heel positief over ons idee en de overige bewoners in de straat gelukkig ook!

“Na het uitwerken van ons plan met ideeën en foto’s konden we het indienen bij de gemeente en een paar weken later ging de eerste schep de grond in.

Omdat het strookje grond voor de moestuintjes langs het speeltuintje loopt en de grond iets lager ligt en daardoor vrij nat is, is er gekozen om de grond door middel van stoepbanden op te hogen. Aan de voorkant grenzend aan de speeltuin zijn er u-elementen geplaatst met als functie bescherming voor de moestuintjes en een gezellige plek om te zitten.

In totaal zijn er zeven bakken gemaakt waarvan twee grotere gezamenlijke bakken, 1 voor fruit (bessenstruiken, aardbeien etc.) en 1 kruidentuin (rozemarijn, basilicum etc.).

Verder heeft iedere bewoner die belang had bij een moestuintje een bak van ca. 2m2 gekregen om hier naar eigen inzicht te tuinieren. Aan de achterkant over de volle lengte zijn 6 halfstam appel- en perenbomen geplaatst. In het voorjaar fleurt de bloei van de fruibomen de straat mooi op en in het najaar kunnen we hopelijk volgend jaar al van appels en peren genieten.

Op zaterdag 9 juni 2018 was de opening van de moestuintjes waarbij grotendeels alle bewoners aanwezig waren. Met de zelf meegenomen drankjes en hapjes was het een gezellige bedoening. Ook hadden we een prijsvraag onder de kinderen uitgedaan waarbij de naam De Schanstoentjes als winnaar uit de bus kwam.

Een Whatsapp groep De Schanstoentjes met grotendeels deelnemers van de moestuintjes mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Leuk om in de app te laten zien welke groente succesvol zijn verbouwd, delen van recepten of aanbieden van groente waar je teveel van hebt. Populaire groenten in de moestuintjes waren tomaten, komkommer, rode bieten, sla etc. maar ook de zonnebloemen deden het bijzonder goed. Al lijkt het einde qua moestuintjes eraan te komen de pompoenplanten produceren op dit moment nog vollop. Al met al een succesvol project!”