Buurtboomgaard Kostverloren
Liesbeth Cavé, initiatiefnemer van de buurtboomgaard Kostverloren: “Buurtboomgaard Kostverloren is opgericht in 2014 en een boomgaard met 10 bomen van oude rassen en 1 asielappelboom: 8 appels en 2 peren (1x stoof, 1x handpeer) en een notenboom. Daarnaast hebben we 2 kweeperen en 1 mispel en kleinfruit: bessen en frambozen. De oogst is nadrukkelijk bedoeld voor de buurt. Er wordt actief gewerkt in deze buurtboomgaard aan het verbeteren van de biodiversiteit. Om onze tuin staat een haag met verschillende voor vogels en insecten aantrekkelijke planten. We maaien met de zeis. Komend jaar willen we ons insectenhotel verbeteren en er zullen nog een aantal struiken/kleine bomen bijkomen met eetbare onderdelen. In ieder geval planten we nog een peer-kweepeer ter herinnering aan een buurtgenoot.
Onze buurtboomgaard heeft nadrukkelijk ook een sociale functie. We doen altijd mee met Gluren bij de Buren, we zoeken contact met de BSO, we hebben een aantal herinneringen in de tuin aan buurtbewoners en we functioneren als asiel voor planten die niet meer bij hun eigenaar kunnen blijven. We hebben een appelboom die iemand als afscheid heeft gekregen en een sierappel die uit een pot gebarsten is bijvoorbeeld.
Dit jaar hebben we bloembollen gepoot die we hebben gekocht bij een bijenstichting. Ze zijn gifvrij en overbruggen een langere periode, zodat er lange tijd voedsel op te vinden is. We zijn van plan om ook komend jaar weer een cursus maaien met de zeis te geven. Het afgelopen jaar hebben we het gras met een werkpaard uit de boomgaard gehaald. De kinderen mochten op de terugweg op het zeil zitten. De boomgaard wordt 2x per jaar gemaaid. Komend jaar willen we dat bijenexpert en ecologisch hovenier Wankja Ferguson ons vertelt wat het goede moment om te maaien is. Voor de biodiversiteit maakt dat veel uit!”