85 buurtboomgaarden erbij in 4 jaar in Noord-Nederland

04/10/2016

Ruim 85 nieuwe buurtboomgaarden. Dat is de oogst van het succesvolle project ‘Groene knopen, Rode draden’ dat Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe zaterdag 1 oktober na vier jaar afsloten met een oogstmarkt. De markt trok zo’n honderd bezoekers, onder wie alle genomineerden van de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard!’. Iets over tweeën maakte Tammo Katuin, voorzitter van de Noordelijke Pomologische Vereniging én van de jury van de prijsvraag, de winnaar bekend. Makkum won de eerste prijs en ging met een cheque van vijfhonderd euro terug naar Friesland. Roden en Slochteren eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

De jury was vooral enthousiast over het plan van Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) om enthout van laagstamfruitbomen te gebruiken om hoogstamfruitbomen op te kweken voor andere plekken in het dorp. Ook vond zij het pomologisch ontwerp van de pluktuin in Makkum waardevol. MAD wil de prijs gebruiken om bij haar nieuwe pluktuin ook bessenstruiken aan te planten. De ontmoetingstuin in Roden kreeg van de jury de tweede plaats omdat de initiatiefnemers veel organisaties bij hun plannen wisten te betrekken. Aansprekend in het plan van Slochteren vond de jury dat het dorp vruchtbomen langs wegen aan wil planten en snoeicursussen organiseert om het onderhoud te waarborgen.

Nieuwe contacten
Met de prijsuitreiking en de markt kwam officieel een eind aan een project waarmee veel is bereikt voor de soortenrijkdom in de bebouwde omgeving. Het heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor vruchtbomen en struiken met klein fruit, zoals bessen, bramen en frambozen. Daarnaast heeft het ook veel mensen met elkaar in contact gebracht. Ouderen werkten samen met leerlingen van de basisschool, bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kregen een boomgaard in hun tuin en in veel dorpen is een snoeiploeg opgericht en worden gezellige activiteiten georganiseerd als er in het najaar geoogst kan worden.

Nieuwe initiatieven
De gezellige oogstmarkt in de ‘boomgaard’ van Landschapsbeheer Groningen, was dan ook een passende afsluiting. Hoofd projectbureau Marjolein van Dijk van Landschapsbeheer Groningen benadrukte dat dit echter niet het einde hoeft te betekenen voor het aanplanten van vruchtbomen en boomgaarden in de drie noordelijke provincies. “In elke provincie zijn regelingen voor dorpsinitiatieven. Een buurtboomgaard past daar vaak goed in. Wij raden dorpen met plannen daarom aan om contact op te nemen met Landschapsbeheer in hun provincie, dan kunnen wij ze adviseren over regelingen waarop ze een beroep kunnen doen.”

Het project ‘Groene Knopen, Rode draden’ is mogelijk gemaakt door het Helene Vruchtfonds. Dit fonds wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.