Actie Nieuwe dag, nieuwe boom

05/11/2021

Doe mee met de actie ‘Nieuwe dag, nieuwe boom’ en draag bij aan een groene gemeente. Door een boom te planten in je eigen tuin lever je een bijdrage aan een klimaatbestendige en aantrekkelijke woonomgeving. Ook kan je kiezen voor een eetbare boom!

Bomen zijn ontzettend waardevol. Ze nemen namelijk CO2 op, zorgen voor schaduw op warme dagen, houden veel regenwater vast en zijn aantrekkelijk voor insecten en dieren. Dit zorgt voor minder wateroverlast, een schonere lucht en een prettige buitenruimte voor iedereen. Zeker met de huidige klimaatontwikkelingen wordt de waarde van bomen steeds duidelijker.

Daarom start de gemeente Groningen op 5 november opnieuw de actie ‘Nieuwe dag, nieuwe boom’. Vanaf dan kun je een aanvraag doen voor een gratis boom voor je eigen voor- of achtertuin. Er worden 365 bomen per jaar beschikbaar gesteld, waarvan er dit jaar nog 313 over zijn. Een boom aanvragen is eenvoudig en kan via deze link. Natuurlijk zitten ook eetbare bomen tussen! Vraag je boom wel aan vóór 12 november.

Kies je boom bewust
Bedenk wel goed wat voor boom in jouw tuin past. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina het ‘bomenmenu’ met 16 verschillende soorten bomen. Van iedere boom is specifiek beschreven hoe deze eruitziet (bijv. grootte), of er vruchten aan komen en wat voor waarde deze heeft voor dieren. Zo kom je erachter wat voor jou de ideale boom is. Het is namelijk belangrijk dat een boom op een gezonde en duurzame manier volwassen kan worden, zodat iedereen ervan kan genieten. Dit betekent dat de juiste boom op de juiste plaats moet komen te staan. Er is speciaal voor deze actie een flyer ontwikkeld met daarin een handig acht stappenplan voor het planten van je boom. Je kunt deze flyer hier downloaden.

Voorwaarden
Iedereen die woonachtig is in de gemeente Groningen kan een boom aanvragen. De voorwaarde is dat je niet eerder een boom hebt ontvangen via de actie Nieuwe dag, Nieuwe boom. Per jaar worden er 365 bomen weggeven. Als er meer dan 365 aanvragen per jaar binnenkomen, wordt er een selectie gemaakt op basis van waar de bomen de grootste bijdrage leveren aan een groenere leefomgeving. Dit is afhankelijk van het percentage bomen dat per buurt al aanwezig is.

Voor meer informatie, kijk op de site van Groningen Klimaatbestendig