Biologische moestuincursus

06/03/2019

Vanaf 12 maart komt Lambert Sijens van  “De tuinen van weldadigheid” een 5 daagse cursus geven waarin je alles leert over biologische moestuinieren en hoe je kunt zorgen dat je ook echt opbrengst hebt van je moestuin.

De volgende onderwerpen zullen in ieder geval aan bod komen: grond, water, licht, lucht, bemesting, grondbewerking, vruchtwisseling, ziekten/plagen, voor- en nadelen van biologisch telen, door het jaar heen groente kweken, bewaren. Daarnaast is er veel ruimte om je eigen vragen en thema’s in te brengen.

Tijdens deze 5 avonden zal het volgende aan bod komen:

1e avond: Algemene introductie, kennismaking, waarom zou je moestuinieren? uitwisseling eerste ervaringen, wat is de filosofie van de Tuinen van Weldadigheid.

2e avond: Goede Grond: Zeker de helft van het resultaat van het telen van groenten hangt af van de basis: grond. Als die niet goed is kun je een goede oogst vaak wel vergeten. Zand, leem, klei of veen, lucht en water in de grond en bemesting, allemaal factoren die samen met het weer succesbepalend zijn. Leer in 1 avond je grond beter kennen en bewerken.

3e avond: Gezonde gewassen. Mooie, lekkere en gezonde groenten telen, daar gaat het elke moestuinder om. Maar hoe doe je dat? Op deze avond gaan we het hebben over het maken van een teeltplan, vruchtwisseling, ziekten en plagen en de voor- en nadelen van biologische teelt.

4e avond: Variatie. Waarom telen we wat we telen? Er is veel meer dan we in de winkel kunnen kopen. Naast een overzicht van gangbare groenten en de variatie daarbinnen wordt ingegaan op zgn. vergeten groenten en op buitenlandse groenten die het hier soms verbazingwekkend goed doen. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden van oogstspreiding.

5e avond: excursie naar De Tuinen van Weldadigheid. Op deze prachtige locatie gaan we kijken hoe de grootste collectie bijzondere groente van Nederland wordt gekweekt. Wij zorgen voor koffie/thee bij ontvangst.

De cursus is inclusief biologische koffie/thee en lekkers.

De data zijn: 12, 19, 26 maart en 2 en 9 april.

Voor meer informatie over de prachtige kwekerij van Lambert en Jolanda klik hier. Voor opgave en vragen klik hier of bel Jelske van Zuijlen, 06-30041121.