Boordevol bodemfestival bij Toentje Stadswerf

21/09/2015

Op zaterdag 10 oktober van 13.00 tot 18.00 uur organiseert YFM Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Gemeente Groningen het slotstuk van het tweeluik ‘Jouw Bodem, mijn Bodem’. Toentje Stadswerf, de moestuin voor de Stadse voedselbank is dan het decor voor een inspirerend bodemfestival.

Met een middagprogramma op en rond het terrein van Toentje, vol lezingen, workshops en doorlopende activiteiten, komen bezoekers van alles over de bodem te weten. Beginnende groene vingers, doorgewinterde moestuiniers en iedereen daartussenin is welkom. Iedereen kan ontdekken wat voor bijdrage je zelf kunt leveren aan de bodem en hoe je dat eigenlijk aanpakt in de stad.

Praktische informatie
De toegang is gratis en het volledige festivalprogramma zal deze maand bekend gemaakt worden via de website van Eetbare Stad Groningen en Facebookpagina van YFM Groningen. Toentje Stadswerf bevindt zich aan de rand van de Oosterparkwijk, aan de Paradijsvogelstraat 41A in Groningen.

Aanmelden
Wie zich alvast wil aanmelden om tijdig alle informatie te ontvangen kan dat doen via dit aanmeldformulier

Programma

Seeds Bombs
Kinderen kunnen zelf Seed Bombs kneden!

Zelf een composttoilet maken – door Fedde Jorritsma van Local Wise
‘Bionier’ Fedde Jorristma maakt met eenvoudige en betaalbare technieken duurzame voorzieningen voor sanitatie, water- en energie op off-grid locaties. LocalWise geeft adviezen, cursussen, begeleidt projecten en verkoopt doe-het-zelf-pakketten.

Een cursus vierkante meter moestuinieren – door VELT instructrice Kristin Wijnja
Kristin Wijnja, gecertificeerd Velt cursusleider geeft tijdens het bodemfestival een leuke interactieve lezing over vierkante meter moestuinieren: “Tuinieren met de speelse vierkantemeter-methode of square foot gardening garandeert snel resultaat en veel tuinplezier. De bakken zijn compact en overzichtelijk en geven verhoudingsgewijs veel opbrengst op een klein oppervlak. Door de gevarieerde beplanting is vierkantemeter-tuinieren ook bijzonder leuk en leerzaam om samen met kinderen te doen”.

Vrijblijvend tuinadvies – door Marjan Nijland van Drentse Bellefleur
Marjan Nijland geeft op deze dag tuinadvies voor het maken van inrichtingsplannen of aanpassingen in de tuin. Met haar bedrijf Drentse Bellefleur werkt ze ook aan inrichtingsplannen voor erf en landschap. Negen mensen kunnen gratis een 1-op-1 consult ontvangen van een kwartier voor een tuinadvies gericht op natuurvriendelijk tuinieren en een eetbare tuin. Neem dan wel een plattegrondje mee van je tuin.

Permacultuur – door Rubens Garden
Gezonde bodem, gezond voedsel. Dat is wat Ruben’s Garden doet! Permacultuur, wat is dat eigenlijk? En welke principes kun je eruit toepassen in de moestuin? Wat heb je ervoor nodig? Op het bodemfestival zal Ruben de Haan tekst en uitleg geven.

Haal de natuur je stadstuin in! Lezing door ecologisch hovenier Wankja Ferguson
Wankja Ferguson van ‘Vlinder er Bij Natuurtuin’ geeft een lezing over de natuur je stadstuin inhalen: “Een basisvoorwaarde voor een natuurrijke tuin is natuurlijk een gifvrije omgeving. (…) Gaandeweg kom je tot de ontdekking dat een goede hoeveelheid  vlinder- en andere insecten soorten in een tuin betekent dat je daarmee de voorwaarden schept voor veel vogels, vleermuizen en andere dieren. Een vijver, hoe klein ook, geeft ruimte aan meer dieren. Toch kun je geen enkel dier planten. Kennis van de relaties tussen plant en dier is erg belangrijk.”

Pilsakkers maken met Frankville
Een wat?! Frankville licht het toe tijdens het bodemfestival..!

Jaar van de bodem
2015 is het Internationale Jaar van de Bodem. De bodem waarop voedsel wordt verbouwd is letterlijk en figuurlijk het fundament van onze voedselvoorziening, 99% van ons eten komt uit de bodem. Er mag dus wel wat meer aandacht komen voor de bodem, vinden ook de organiserende partijen. Op het bodemfestival ‘Jouw Bodem, Mijn Bodem’ staat het bodemgebruik in Stad en Ommeland centraal. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en wat kunnen we daar in de stad van leren?

Het festival is een tweeluik: in het eerste deel, op zaterdag 4 juli, kwam de ‘burger naar de boer’ tijdens een inspirerende middag in Onstwedde. In het tweede deel komt ´de boer naar de stad´, of is de burger misschien wel de boer?