Composteurs gezocht voor wormenhotel in Bottelroosstraat

05/07/2018

Op donderdag 24 mei plaatste Stichting Buurtcompost drie wormenhotels in onze stad. In een wormenhotel wonen zo’n 1.000 wormen, die leven van ons GFT-afval (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Van het GFT-afval maken de wormen vruchtbare compost. De wormenhotels staan in de Bottelroosstraat (Wijkbedrijf Selwerd), de Van Oldebarneveltlaan (bij Edanz) en in de Kraanvogelstraat Voor één van de drie wormenhotels dat onlangs opende in de stad worden nog meer deelnemers gezocht! Interesse? Stuur een mailtje aan gertjan@wijkbedrijfselwerd.nl!

Over afval en de wormenhotels

In de gemeente Groningen produceren we met z’n allen meer dan 7.000 ton GFT-afval per jaar (bron: Afvalbeheerplan 2016-2020). Dat is een enorme hoeveelheid. De gemeente Groningen wil haar bewoners hiervan bewust maken en mogelijke alternatieven bieden, zodat er minder GFT-afval wordt weggegooid. Een wormenhotel is een alternatief. Elk wormenhotel kan per jaar 2.500 kg. GFT-afval verwerken tot herbruikbare compost.

Afvalvrij

In 2025 wil de Gemeente Groningen afvalvrij zijn. Dat betekent dat alle afvalstromen moeten worden hergebruikt. Daarom ondersteunt de gemeente Groningen het plaatsen van de wormenhotels. Het wormenhotel in de Kraanvogelstraat plaatsen we samen met woningbouwcorporatie Nijestee.

Buurt zorgt voor wormenhotel

De buurtbewoners zorgen voor het wormenhotel. Hiervoor krijgen ze een cursus en biedt Stichting Buurtcompost ondersteuning bij de opstartfase. Over enkele maanden kunnen de buurtbewoners de eerst compost oogsten. Die compost wordt dan weer in de buurttuinen of in plantenbakken gebruikt. Dat is goed voor de bodem. En zo sluiten we de kringloop in de buurt!