Cursus ‘Gezonde bodem’ een succes en oproep gezamenlijk composteren!

23/06/2016

Donderdag 9 juni was het zover; de eerste van een reeks gratis cursussen, aangeboden door Eetbare Stad. Met zo’n 20 deelnemers was het een leuke en leerzame avond. De titel van de cursus luidde: “Een gezonde bodem geeft gezond voedsel: het begin van een succesvolle stadstuin.” Janneke Tops vertelde in een razend tempo over het complexe bodemleven, over hoe een bodem is opgebouwd, het belang van humus, schimmelsporen en diertjes, maar ook over de noodzaak van een luchtige bodem voor een gezonde en vruchtbare grond.grond

Tevens kwam het begrip mulchen uitgebreid aan bod. Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt. Bodemorganismen, zoals wormen en pissebedden maar ook bacteriën en schimmels, gaan hiermee in de weer. Daardoor krijg je meer humus in de grond en verbetert de bodemstructuur. Als extra hulp graven wormen gangen die de waterafvoer bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond. Daarnaast vertelde Janneke over planten die stikstof uit de lucht binden in de grond, namelijk de vlinderbloemigen, ook wel: peulvruchten! Niet alleen goed om te eten, maar dus ook om te verbouwen! Kortom: weer heel wat geleerd tijdens deze leuke avond!

Oproep gezamenlijk composteren

Vanavond, 23 juni, komen er opnieuw zo’n 20 eetbare-stadjers samen, deze keer om te leren over composteren. Zelfgemaakte compost is namelijk een geschenk voor de stadstuin bodem. Maar hoe maak je compost, wat moet er wel en niet op een composthoop, hoe lang moet het rijpen en hoe gebruik je compost? Dit zijn de onderwerpen die vanavond aan bod komen.

Oproep: Zou jij ook graag een composthoop willen aanleggen in jouw moestuin en/of zoek je samenwerking met andere eetbare stadsinitiatieven om gezamenlijk een composthoop te maken? Laat het weten aan Akkeliene en zij helpt je graag op weg! Stuur een mailtje: a.postema@nmfgroningen.nl.