Doe mee met de wilde tuin

25/02/2022

Doe mee met De Wilde Tuin

De NRC en de Tilburg University zijn in samenwerking met het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Noordhollands Dagblad begonnen met het lezersproject De Wilde Tuin. Ze vragen lezers om ongeveer één vierkante meter tuin te laten verwilderen. Samen met ecologen kijken ze een jaar lang mee naar wat er dan gebeurt. Welke planten komen op? Welke beesten passeren er zoal? En verandert uw houding ten opzichte van de omgeving, de natuur? Bestaat onkruid nog wel als alle planten er mogen zijn?

Het gaat slechts om ongeveer een vierkante meter dus het hoeft sowieso niet het einde van een fraai egaal gazon te betekenen. Ook als u alleen maar een balkon heeft, kunt u meedoen. De grond mag namelijk ook in een pot zitten. Het gaat erom de controle uit handen te geven en de natuur haar gang te laten gaan, ook al mag u uw Wilde Tuin best een handje helpen met bijvoorbeeld een zaadje, een houtblok voor pissenbedden of een poeltje.

Als u deelneemt aan De Wilde Tuin, krijgt u maandelijks een nieuwsbrief waarin u gevraagd wordt planten en dieren te determineren. En waarin u wordt bijgepraat over de resultaten in andere Wilde Tuinen. Ook wordt u gevraagd drie of vier keer een enquête in te vullen, om te onderzoeken hoe het met de verwildering staat en wat het met u doet. Ook ontvangen de initiatiefnemers graag foto’s van het project. Een panel van zes wetenschappers staat klaar om resultaten te bespreken en te duiden.

U kunt zich hier aanmelden: https://survey.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_efi5wsqt329sFrU.