Fiets 12 september mee met de Lekker Landschapsroute

17/08/2015

Tijd:10.00 – 13.00
Datum:12 september 2015
Locatie:De WiershoeckBeijumerweg 20, Groningen
Kosten:geen

De Fruit- en druivenroute van Landschapsroute van Landschapsbeheer Groningen doet haar naam eer aan. De Lekker Landschaproute gaat onder meer langs de historische kas van de familie Lanting in Zuidwolde, die hier al ruim een eeuw druiven teelt. Op zaterdag 12 september organiseert Landschapsbeheer een fietstocht onder begeleiding van twee gidsen die veel weten te vertellen over de geschiedenis van de omgeving en de eetbare planten langs de route.

Proefpauze

De druiven van Lanting zijn Frankentalers, een oud ras dat veel rijker van smaak is dan de druiven die je in de supermarkt koopt. De druiven groeien op de stammen die zijn vader ruim honderd jaar geleden plantte. Voor zover Lanting weet, is zijn druivenkas de oudste van Groningen. Het is een cultuurhistorisch monument. Wie wil weten hoe de Frankentalers smaken, kan dat tijdens de Lekker Landschapstocht ervaren. Er wordt een stop gemaakt in Zuidwolde voor een rondleiding, waarbij uiteraard mag worden geproefd. Ook worden er druiven geplukt om mee terug te nemen naar de Stadsboerderij de Wiershoeck in Beijum, waar met de druiven en andere onderweg verzamelde ingrediënten nog een lekkere salade wordt gemaakt én gegeten.

Aanmelden

De Lekker Landschapsroute is ongeveer 11,5 kilometer en voert onder meer door de moestuinen van de Biologische Tuiniervereniging Groningen, langs het Boterdiep en door het Kardingegebied. Onderweg worden maar liefst drie openbare boomgaarden aangedaan. Tekst en uitleg krijgen de deelnemers onderweg van kruidenkenner Saskia Nieboer van de Groene Zon en landschapsdeskundige Ine Bielevelt van Landschapsbeheer Groningen. De tocht start om 10 uur bij de Wiershoeck, en eindigt daar ook rond 13 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Omdat er maximaal twintig mensen kunnen meefietsen, is aanmelden wel verplicht. Dit kan via de Groene Agenda op de website van Landschapsbeheer Groningen (www.landschapsbeheergroningen.nl).

Historie

In 1910 liet de vader van Aldert Lanting bij zijn groentekwekerij aan het Boterdiep in Zuidwolde een druivenkas bouwen. In die tijd waren druiven een exclusief product en in het noorden werden ze nog niet geteeld. De Meisjesvereniging van de kerk hielp de teler in het voorjaar de druiven krenten, in ruil waarvoor ze in het najaar mochten komen plukken. De huidige eigenaar doet het meeste zelf. Nog steeds, al is hij al acht jaar met pensioen. Voor het beheer doet hij wel een beroep op vrijwilligers.