Ruim 500 bezoekers op lustrum Ommelander Markt en Bonenfestival

17/05/2016

Ruim 500 bezoekers kwamen afgelopen zaterdag naar de feestelijke editie van de Ommelander Markt Groningen en het Bonenfestival Boonappetit. Wethouder Joost van Keulen opende het feest, dat plaatsvond op het Harmonieplein.

De Ommelander Markt met uitsluitend producten uit de regio bestaat vijf jaar. De eerste vier jaar was de markt te vinden op het Ebbingekwartierterrein, maar sinds 2015 op het Harmonieplein in het centrum van Groningen. De 25 vaste standhouders en hun klanten vierden dit met een speciaal Bonenfestival, een extra grote markt met vier nieuwe en bijzondere deelnemers en livemuziek van de Groningse band Krödde.

Boonappetit
2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de Peulvrucht. Samen met de gemeente Groningen, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Youth Food Movement Groningen organiseerde de Ommelander Markt daarom het Bonenfestival. Er waren lezingen, films en workshops met bijzondere aandacht voor bonen en peulen. Kinderen konden een boontje planten en worden geschminkt. Ook konden bezoekers raden hoeveel bonen er in de pot zaten, en daarmee een goed gevulde mand met streekproducten winnen. De winnaar, die slechts er slechts één boon naast zat, heeft inmiddels bericht gehad.

Delicatessen
Had de markt op het Ebbingekwartier vooral het karakter van een reguliere markt, maar dan met uitsluitend streekproducten, sinds de Ommelander Markt op het Harmonieplein is neergestreken ontwikkelt de markt zich steeds meer in de richting van een delicatessenmarkt, en kan er ook een live hapje worden genuttigd, uiteraard uitsluitend met streekproducten bereid.

Er waren twee prijsvragen, een benadervraag en een puzzeltocht. Van beide prijsvragen zijn de winnaars bekendgemaakt. Hieronder nog wel de antwoorden van de puzzel. En het aantal bonen in de pot? Dat waren er 342!

Hieronder een kleine impressie: