Gouden bloemkolen als symbool voor eerlijker voedselsysteem

10/11/2016

Gratis soep voor stadjers tijdens laatste dag Let’s Gro

Tijdens inspiratiefestival Let’s Gro deze week worden er ‘gouden bloemkolen’ uitgestald op de Grote Markt om aandacht te vragen voor een eerlijker voedselsysteem. Van deze en meer kolen wordt op zaterdag 12 november vanaf 13.00 uur een grote bloemkoolsoep gebrouwen die vervolgens gratis wordt verspreid vanaf het Waagplein.

Onlangs bereikte het bericht de media dat een Friese boer maar liefst 60.000 biologische bloemkolen kon afschrijven door een goudgele verkleuring. Als snel ontstonden op verschillende plekken initiatieven om de ‘gouden bloemkolen’ te redden en deze enorme voedselverspilling tegen te gaan, zo ook in Groningen stad.

Gouden bloemkoolsoep
Met het uitdelen van de Gouden Bloemkoolsoep hopen de organisaties stadjers te inspireren hun boodschappen (nog) vaker lokaal te doen en een signaal af te geven naar winkeliers dat een gouden bloemkool, kromme komkommer of ondermaats appeltje geen probleem is.

De Streekboer, die 8 december zijn deuren opende in Groningen, Youth Food Movement Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Stichting BINt en gemeente Groningen hebben voor deze actie de handen ineen geslagen. Alle partijen spannen zich op de een of de andere manier al in voor een eerlijker voedselsysteem, waarbij groentes door onbelangrijke onvolkomenheden niet langer vernietigd worden of onder de kostprijs op de markt komen.

Groene Peper en gouden bloemkool
De eerste kop bloemkoolsoep wordt om 13.00 uur overhandigd door voedselexpert Wilbert van de Kamp aan de winnaar van de Groene Peper: een aanmoedigingsprijs van 1000 euro die de gemeente Groningen dan voor het eerst uitreikt aan een grensverleggend voedselinitiatief. De uitreiking van deze prijs vindt van 12.00 – 12.55 uur plaats in de Oude Raadszaal van het Stadhuis. Daarna loopt het gezelschap naar het Waagplein voor de soep.

Zelf lokaal consumeren
Voor wie zelf in actie wil komen is er goed nieuws: eind november opent de Streekboer in Groningen haar deuren, waardoor consumenten eenvoudig een lokaal boodschappenpakket kunnen samenstellen. Binnenkort is er zelfs een kant-en-klare gouden bloemkoolsoep te verkrijgen. Verder is er natuurlijk op 12 november, en elke andere tweede zaterdag van de maand, Ommelander Markt op het Harmonieplein. De Natuur en Milieufederatie Groningen en de Youth Food Movement Groningen organiseren daarnaast uiteenlopende activiteiten op voedselgebied, zowel tijdens Let’s Gro als gedurende het hele jaar.