Green Deal Voedselbossen ondertekend

23/11/2017

Op 23 november tekenden de Natuur en Milieufederaties samen met 20 andere deelnemende partijen in het provinciehuis Lelystad de Green Deal Voedselbossen. Hiermee maken de betrokkenen hun intenties voor verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel.

Voedsel uit het bos
‘Voedselbossen’ is een verzamelnaam voor een vorm van duurzame landbouw die sterk aan populariteit wint. Een voedselbos is een agrarisch ecosysteem dat is opgebouwd uit vier tot negen vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, kruiden, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden steeds vaker aangelegd om op een duurzame manier lokaal voedsel te verbouwen.

Voedselbossen bieden een oplossing
Netwerkdirecteur Annie van de Pas is namens de Natuur en Milieufederaties aanwezig bij de ondertekening: “Wij zijn ervan overtuigd dat er nieuwe oplossingen beschikbaar zijn om een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem te ontwikkelen waarbij aandacht is voor de biodiversiteit en voor een gezond verdienmodel voor de boeren in het land. Eén van die oplossingen is het voedselbos.”

Actief in de provincies
Verschillende Natuur en Milieufederaties zijn in hun eigen provincie actief om voedselbossen op de kaart te zetten. Dit varieert van het organiseren van cursussen tot het bijdragen aan de daadwerkelijke realisatie van een stuk voedselbos. Zo heeft de Brabantse Milieufederatie het platform voedselbossen opgezet om de komende vijf jaar 70 hectaren voedselbos in Noord-Brabant te helpen realiseren. En organiseerde De Natuur en Milieufederatie Limburg een druk bezocht Voedselbos symposium om initiatiefnemers met elkaar te verbinden en kennis te verspreiden. De Natuur en Milieufederatie Utrecht ondersteunde bij de aanplant van een particulier voedselbos in Breukelen door het werven van vrijwilligers.

Green Deal
Met de Green Deal maken overheden en betrokken organisaties afspraken om zich voor voedselbossen in te zetten. Want in de praktijk blijkt dat de voedselbosbouw extra input en sturing kan gebruiken, bijvoorbeeld op het juridische vlak. In wet- en regelgeving zijn de domeinen van ‘landbouw’ en ‘natuur’ vrijwel geheel van elkaar gescheiden. Bomen en struiken passen niet altijd binnen de wettelijke perken voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos- en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn. Bovendien zijn er grotere en kleinere onderzoeksvragen rond dit nieuwe vakterrein, waar meerdere partijen voor nodig zijn. Na de ondertekening woensdag gaan de partners met elkaar aan de slag om plannen voor realisatie van alle ambities uit te werken.

Meer informatie: www.voedselbosbouwnl.nl