Jouw bodem, mijn bodem

15/06/2015

2015 is het Internationale Jaar van de Bodem en dit moet gevierd worden. De bodem waarop voedsel wordt verbouwd is letterlijk en figuurlijk het fundament van onze voedselvoorziening, 99% van ons eten komt uit de bodem. Daarom vinden wij dat er wel eens wat meer aandacht mag komen voor onze bodem. YFM Groningen, de Gemeente Groningen, De Gezonde Moestuin en groenadviseur Marjan Nijland organiseren samen het festival ‘Jouw Bodem, Mijn Bodem’, een tweeluik waarin we naar het bodemgebruik op het Ommeland en de Stad gaan kijken. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en hoe kunnen we dat in de stad in het klein doen? 

Het eerste deel van het tweeluik is op zaterdag 4 juli in de boerenschuur bij Marjan Nijland in Onstwedde. Voor wie niet met eigen vervoer komt. rijdt er een bus vanuit de stad Groningen naar deze locatie. Iedereen wordt gevraagd om een potje met eigen aarde mee te nemen. Waarom? Janneke Tops zal ons een minicollege geven over de bodem in de bus! Janneke zal een aantal potjes bekijken en erover vertellen wat je eraan kunt zien en ruiken. Iedere bodem is namelijk anders! Na afloop worden alle potjes met aarde verzameld en maken we Onze Bodem. Er zal een fruitboompje in ‘onze bodem’ geplant worden, welke een plek zal krijgen op de locatie van het tweede deel van het festival; Toentje Stadswerf.

In de boerenschuur in Onstwedde zullen we de Nederlandse documentaire “Bodemboeren” gaan kijken. In deze documentaire worden vijf agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem gevolgd. Na de film zullen we met een divers panel in gesprek gaan onder leiding van Hans Harbers, over verschillende thema’s die in de film aangedragen worden. Het panel zal bestaan uit:

Harry Luring: biologisch melkveehouder uit Onstwedde
Nanne Sterenborg: akkerbouwer en natuurbeheerder uit Onstwedde
Klarien Klingen: freelance boerin uit Wageningen en actief betrokken bij het maken van de film.
Harm de Vries: bodemadviseur uit Vlagtwedde
Rineke Dijkinga: orthomoleculaire- en natuurgeneeskundige uit Sellingen
Na het debat is het tijd om de handjes in de grond te steken. Zie en voel verschillende soorten bodem, bekijk een bodemprofiel, leer meer over wat bijen kunnen doen voor de bodem, probeer een composttoilet van LocalWise uit, kom meer te weten over de verschillende soorten manieren van grondbewerking door VELT, kom hummus maken van verschillende soorten bodemgewassen met YFM Groningen en nog veel meer. Natuurlijk zal er voor eten gezorgd worden, de Smaak van het Noorden zal een heerlijk buffet maken van lokale, regionale, biologische producten.

Bekijk hier het hele programma