Kom maaien en hooien in Bedum op 23 mei

08/05/2015

Op zaterdag 23 mei organiseert Landschapsbeheer Groningen in het Wandelpark aan de Sint Annerweg in Bedum een groot hooi- en maaifeest. Met demonstraties simultaanzeisen, workshops maaien met de zeis en haren van de zeis en het bouwen van ruiters voor het drogen van gras kan jong en oud zien en ervaren hoe leuk maaien met de zeis is.

Zeisen is hot. Het oude ‘ambacht’ spreekt steeds meer mensen aan. Dat merkt Landschapsbeheer Groningen onder meer aan de belangstelling voor de workshops en cursussen van haar zeisbrigades. Tijdens hun demonstraties laten ze niet alleen zien dat maaien met de zeis een bijzonder sportieve manier is van landschapsbeheer, maar geven ze ook uitleg over het belang van zeisen voor de biodiversiteit. Met de zeis gemaaid grasland is aantrekkelijk voor onder meer bijen, die deze steun goed kunnen gebruiken.

Natuurprijs 2015
Ook landelijk is het enthousiasme van de zeisbrigades van Landschapsbeheer in Groningen, Drenthe, Flevoland en Overijssel opgevallen. Zij zijn door het Groenfonds genomineerd voor de Nationale Groenfonds Natuurprijs 2015. Thema van de prijs dit jaar is ‘Feest met de Natuur’. De genomineerden maken kans op de Natuurprijs van € 10.000,- of de aanmoedigingsprijs van € 2.500,-. De winnaar van de Natuurprijs 2015 wordt bekend gemaakt op donderdag 21 mei. Alle genomineerden organiseren activiteiten in het weekend van 23 tot en met 25 mei tijdens Fête de la Nature. De zeisbrigades in Drenthe, Overijssel en Flevoland geven op 23 mei een docententraining maaien met de zeis.

Zeistalent
Dat zeisen een feest is laat Landschapsbeheer Groningen op 23 mei tijdens ‘Fête de la Nature’ in Bedum zien met een hooi- en maaifeest. Iedereen is welkom. Jongeren tot zestien jaar kunnen leren hoe je ruiters maakt om het gemaaide gras te laten drogen. Iedereen boven de zestien mag zelf aan de slag. Wie eerst de kunst wil afkijken, kan onder meer een kijkje nemen bij de ploegen van de zeisbrigade die in Bedum gaan oefenen voor de landelijke kampioenschappen in Arnhem.

Wie tijdens de workshops de slag te pakken krijgt, wordt van harte uitgenodigd deze ploegen te komen versterken. Omdat Landschapsbeheer Groningen hoopt dit jaar ook een vrouwenteam af te kunnen vaardigen naar Arnhem, worden vrouwen in het bijzonder opgeroepen om te ontdekken of zij zeistalent hebben. Meedoen met wedstrijden is overigens geen voorwaarde om lid te worden van de zeisbrigade. Iedereen die het leuk vindt om af en toe te helpen bij het onderhoud van graslandjes om de biodiversiteit te versterken, kan zich bij de zeisbrigade aansluiten.

Fête de la Nature
Fête de la Nature wil zo veel mogelijk mensen op een feestelijke en verrassende manier in contact brengen met de natuur in al haar diversiteit. De Stichting is hierbij de centrale schakel tussen de organisatoren van en de deelnemers aan activiteiten in de natuur. Alles over de meer dan honderd andere festiviteiten zijn te vinden op www.fetedelanature.nl.

Het maai- en hooifeest in Bedum wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bedum die de boomgaard in het Wandelpark ecologisch laat beheren door de zeisbrigade van Landschapsbeheer Groningen. De Jumbo van Bedum stelt voor het feest fruit beschikbaar voor alle deelnemers.