Noordelijk Zadennetwerk: Zadenmarkt 5 maart in Leeuwarden

18/02/2016

Het Noordelijk Zadennetwerk organiseert, dit keer in samenwerking met de Leerschool Permacultuur, komend voorjaar weer een zadenmarkt. Op zaterdag 5 maart kan iedereen zaden, knollen, bollen, stekjes en plantjes ruilen, weggeven en verkopen. Tijdens de markt is er ook een programma met workshops.

Thema: het jaar van de peulvrucht

2016 Is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. Voor ons een reden om peulvruchten tijdens dit evenement extra in het zonnetje te zetten, onder andere tijdens de workshops. Andere gewassen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Peulvruchten behoren wereldwijd tot de belangrijkste voedingsmiddelen. In veel culturen worden peulvruchten vrijwel dagelijks gegeten. Het is een landbouwgewas waar de meeste recepten van bekend zijn. Er bestaan talloze soorten peulvruchten: bekend in Nederland zijn de erwten en bonen, tuinbonen, linzen, kapucijners, peultjes en pronkbonen. Hier minder bekend zijn bv. sojabonen, kikkererwten en eetbare lupinen.

Peulvruchten hebben belangrijke voedingsvoordelen, ze vormen een belangrijke eiwitbron en ze bevatten vrijwel alle essentiƫle aminozuren. Peulvruchten geven een belangrijke bijdrage aan een duurzame voedselproductie, die gericht is op voedselveiligheid en een hoge voedingswaarde. Ze vormen een van de oudst bekende voedingsmiddelen van de mensheid: bij het ontstaan van de landbouw werden naast de granen ook de peulvruchten gedomesticeerd.

 

Praktische informatie

Zaterdag 5 maart 2016: zadenmarkt

Locatie: Neushoorn, Ruiterskwartier 41, 8911BP Leeuwarden

Tijd: 12.00 uur tot 17.00 uur