Op de bres voor de boon

24/03/2016

Fietstocht langs buurtmoestuinen met peulenpootpakketten

IMG-20160324-WA0007

2016 is namelijk door de Verenigde Naties uitgeroepen als ‘International Year of Pulses’, oftewel het jaar van de peulvruchten. Bonen, erwten, linzen en al die andere peulvruchten zijn perfecte vleesvervangers; rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels. Het is juist de productie van de dierlijke eiwitten, zoals vlees en zuivel, die voor de meeste milieu-impact zorgen in ons voedselsysteem. Bovendien zijn peulvruchten ook gewoon lekker en komt een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten van eigen bodem.

Goed voor mens en milieu

De gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen willen het produceren en consumeren van peulvruchten aanmoedigen. Voor de bodem zijn eiwithoudende gewassen namelijk ook een plus: de teelten leggen stikstof en CO2 vast en verbeteren de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast zijn ze gezond en helpen ze om cholesterol te verlagen. Goed voor mens en milieu dus! Buurtmoestuinen konden daarom gratis zo’n peulenpootpakket bestellen.

Bonenfestival

Wie nog meer wil weten over peulvruchten kan deze website in de gaten houden: op 14 mei organiseren de Natuur en Milieufederatie, de Youth Food Movement en de gemeente Groningen namelijk een heus Bonenfestival in samenwerking met de ondernemersvereniging van de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Ommelander Markt, die dan haar lustrum viert.