Stem op Sandra van de Streekboer!

06/02/2019

Op 8 maart 2019 organiseert Vrouwen van Nu het jaarlijkse Vrouwenweekevent. Tijdens het event wordt ook de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award uitgereikt. Vorig jaar werd Nora El Abdouni verkozen tot Vrouwen van Nu Verschilmaker 2018. Ook dit jaar zijn er verschilmakers genomineerd voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award.

De door Vrouwen van Nu genomineerde verschilmakers hebben allemaal een link met het Vrouwen van Nu jaarthema Volg je droom. Jouw tijd is nu!. Dit jaar is ‘onze’ Groningse Sandra Ronde-van der Laan, initiatiefnemer van de Streekboer, genomineerd!

Sandra studeerde landbouweconomie en plattelandsontwikkeling. Haar keuze voor deze studie was ingegeven door haar oprechte verbazing dat het zo lastig blijkt te zijn om boer te worden.  “Een van de meest belangrijke beroepen ter wereld, het beroep dat er voor zorgt dat onze monden dagelijks gevoed worden en wij in leven blijven, wordt wereldwijd gedomineerd door lange werkdagen, zeer weinig inkomsten en extreem hoge zelfmoordpercentages, Hoe is dit mogelijk?” Voor haar studie reisde ze de hele wereld over.  Ze leerde over de fundamentele rol die vrouwen in met name ontwikkelingslanden spelen in het verbouwen van gewassen en het voeden van de gemeenschap en over de ongelijkheid in de voedselketen waardoor een boer 1 cent voor een aardappel krijgt die in de winkel 1 euro mag kosten. En ze leerde dat ze bij zichzelf moest beginnen als ze hier iets in wilde veranderen. In 2015 nam ze het initiatief om De Streekboer op te richten met als doel het creëren van een weg van boer naar bord die eerlijk en in balans is. Op dit moment  is De Streekboer actief in Groningen en Friesland. “Wij geven boeren weer de kans om tegen een eerlijke prijs prachtige producten te produceren. Ik ben er trots op dat nieuwe boeren zijn opgestaan omdat wij een afzetmarkt hebben kunnen bieden en ben ervan overtuigd dat door het werk van De Streekboer de wereld eerlijker en duurzamer wordt.”

Is Sandra jouw favoriete Vrouwen van Nu Verschilmaker? Stem dan hier!