Tv-serie over groene tuinen, energie en duurzaam voedsel

20/05/2018

Maandag 21 mei start een nieuw tv-seizoen van de serie ‘GoudGroen’, over Stadjers –en dit jaar ook Tenboersters- die goed bezig zijn met tuin, woning en voedsel. Vrijwel iedere aflevering maken samen met tuineigenaren een mooie groene, bloeiende tuin van hun tegeltuin. We spreken huiseigenaren die energiebesparende- of opwekkende maatregelen aan hun woning hebben toegepast. En we laten graag de prachtige initiatieven zien van mensen, die duurzaam met voedsel omgaan. Dat laten de makers van de serie heel graag aan een groter publiek zien. Ter inspiratie, maar ook gewoon om te weten wat er allemaal voor geweldige dingen gebeuren in je eigen stad en ommeland!

Aflevering 1 gaat over Wijkbedrijf Selwerd. Actieve buurtbewoners en professionals hebben zich aan de Bottelroosstraat gesetteld in een voormalig schoolgebouw. Wijkbewoners werken daar samen hun ideeën uit voor hun eigen wijk. Zo is er het project ‘Sunny Selwerd’, waarbij vrijwilligers de voortuinen opknappen van mensen die het om de een of andere reden zelf niet kunnen. Daar knapt de wijk van op. Basisschoolleerlingen van De Wegwijzer planten bloemen rond boomspiegels op de trottoirs rond de school. De buurtconciërge onderhoudt contact met de wijkbewoners en weet zodoende wat er speelt. Onderweg ruimt hij regelmatig samen met anderen het zwerfvuil op. Er rijden kleine elektrische buurttaxi’s, die mensen die slecht ter been zijn binnen de wijk vervoeren naar sportclub, winkelcentrum, dokter, begraafplaats, etc. Een multiculturele cateraarster en tosticaravan hebben ondertussen een vaste plek op het bij het Wijkbedrijf. Er wordt een buurtmoes- en kruidentuin aangelegd en elders in de wijk bouwt  woningcorporatie Patrimonium een gasloos seniorencomplex.

Duurzame voedselinitiatieven/De Eetbare Stad

In de stad zijn veel initiatieven waarbij men duurzaam met voedsel omgaat. Om zo weinig mogelijk te verspillen en zoveel mogelijk te gebruiken. Items zijn o.a. buurtmoestuinen, Noordelijke zadenmarkt, het afnemen van voedsel van lokale leveranciers, een zelfoogsttuin in Ten Boer, wildplukken in het Stadspark, gebruik van Voedselverspilling, wildplukken, multiculturele catering en de gezonde schoolkantine.

De 10-delige tv-serie GoudGroen is vanaf maandag 21 mei iedere week te zien vanaf 17.30 uur –en wordt ieder half uur herhaald- bij OOGTV.