Uitreiking Groene Peper Prijs en lezing Michiel Korthals – Goed Eten. Filosofie van voeding en landbouw

19/10/2018

Graag nodigen wij u uit voor een lezing door filosoof Michiel Korthals (em. prof. toegepaste filosofie Universiteit Wageningen), op zaterdag 3 november, tijdens Let’s Gro. Deze lezing vindt plaats in het kader van het Interreg-project REFRAME: towards a regional food frame.

 

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar wat stoppen we precies in onze mond? Is het niet zo dat uitbuiting, extreem overgewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen, maar de vraag is: hoe dan?

In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal. Goed eten draait om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

 

zaterdag 3 november 2018 – 14.00 – 15.00 uur
                               (aansluitend om 15.00 uur uitreiking van de Groene Peperprijs 2018)

Stadhuis Groningen, Nieuwe Raadszaal (Grote Markt 1)

 

De Groene Peperprijs wordt jaarlijks uitgereikt om nieuwe voedselinitatieven een steuntje in de rug te geven. In 2018 ontving het Noordelijk Zadennetwerk de Groene Peperprijs 2017.

REFRAME is een project dat wordt medegefinancierd door het North Sea Region Programma 2014 – 2020. Door kennis en ‘best practices’ met elkaar te delen hopen we nieuwe vaardigheden te verwerven voor midden- en kleinbedrijven die zich met voedsel bezighouden, alsmede andere stakeholders binnen het regionale voedselnetwerk (productie, verwerking, consumptie).

 

Programma (inloop vanaf 13.30 uur)

14:00     Lezing Michiel Korthals

15:00     Uitreiking Groene Peperprijs door wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen

15.30     Einde met een hapje en een drankje

Indien u aanwezig wilt zijn verzoeken wij u een mailtje te sturen naar: luchiena.lanjouw@groningen.nl vóór vrijdag 2 november (i.v.m. de catering).